Virkin suku
WIRKI-nimi ilmestyy ensimmäisen kerran esille 1364 Valkjärvellä, kartalle nimi ilmestyi 1500-luvulla.
Virkkiä- eli virkkoa- eli sanoa-verbi löytyy useasti myös Kalevalasta ( neljäskymmenes runo):Vaka vanha Väinämöinen tuossa tuon sanoiksi virkki:
"Ei ole teissä puolta miestä, ei urosta kolmannesta!
Kun konsa tulevi tarve, miehen mieltä vaaitahan,
silloin mieli melkeässä, kaikki toimi toisialla."
VIRKKIEN VAIHEISTA
Tuula Nieminen / Virkkien jalanjäljillä
Tehdessäni Virkkien kotisivua mietin, mitä sakkia Virkit oikeastaan ovat. Luonnollisesti Virkki on sukunimi, perhe ja suku, mutta mitä sitten? Sukuuni en juurikaan ollut tutustunut paria poikkeusta lukuun ottamatta. Kotona isäni ärsytti meitä lapsia toistelemalla opetusmielessä vanhoja karjalaisia sananlaskuja. Mieleen jäi myös lystikkäitä nimiä, kuten Romun Matti ja Pölläkkälä.
Kun tein Vuoksela-matrikkelia ja luin Vuoksela-kirjojen tekstejä, alkoi paljastua erilaisia sukuja ja yksilöitä. Kävi ilmi, että esi-isämme on jäljitetty Joutsenoon tai Joutsaan, jossa 1500-luvulla eräs Virkki oli Ruotsin kuninkaan veronkantajana. Myöhemmin Virkkejä ratsasti Ruotsi-Suomen kuninkaan sodissa Puolassa ja Baltiassa. Ja ratsumiehiä useat Kannaksen Virkit myöhemminkin olivat, kuten myös maanviljelijöitä. He tekivät kiesejä ja myivät sikoja Pietariin. Eräs Emil Virkki, oli myös kuvataiteilija ja säveltäjä. Koivistolla Virkit tekivät veneitä. Vuokselassa oli Virkkilän kylä ja Virkin rälssitila. Maakirjoissa vanhin merkintä lienee vuodelta 1581. Rälssin velvoitteena oli varustaa mies ja hevonen Ruotsin kuninkaan armeijaan.
Joka sukuun sekoittuu vuosisatojen aikana erilaisia tyyppejä. Lähdetäänkö tutkimaan, mistä tulemme ja mitä olemme?
Erkki Virkki kirjoittaa 1992 tiedotteessa: "Virkit eivät muodosta yhtenäistä sukua. Kantaisien mukaan sukuja on viisi. Yhteyttä toisiinsa ei ole löydetty, vaikka se saattaa olla mahdollista. Suvut, tai oikeastaan voisi puhua sukuhaaroista, jakaantuvat pitäjien, kylien ja/tai talojen mukaan."
Sukutaulun alla on linkkejä eri paikkakuntien ja talojen Virkeistä kertoviin artikkeleihin ja tarinoihin.
Jos Sinulla on artikkeleita tai pieniä muisteluksia Virkeistä, laita tulemaan kotisivujen ylläpitäjälle Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Mielenkiintoista tietoa sukututkimuksesta löydät Suomen Sukututkimusseuran sivuilta.
Sukututkimuksesta, sukuseuroista ja Suomen historiasta kiinnostuneille hyvä linkki on sukuni.fi, Kalevi Hyytiän sivut, joilla on tietoa Karjalan alueelta peräisin olevista suvuista.
Seppo Rapon tekemiltä sivuilta löydät erilaista Karjala-aineistoa, kuten keskustelua, sanakirjan, kuvastoa ja karttoja.